මොන රාජකාරි තිබුණත් උයන පිහන එක ගෘහණියගේ වැඩක්නේ. අපි අතර හිඳින බොහොමයක් දෙනෙක් හිතන්නේ මොන වැඩේ තිබුණත් කෑම ටික හදන්න ඕනේ ගෙදර ඉන්න බිරිය, මව, සොහොයුරිය කියලනේ. ඒ හින්දා උයන පිහන ක්රම වගේම ඒ දේවල් පහසු කරන, අත් වැරැදීම් වළක්වන ක්රම පිළිබඳ දැනසිටීම කුමන තරාතිරමක කාන්තාවකටවුවත් හොඳයි නේද...
- * අර්තාපල් නො පැළී තම්බා ගැනීමට නම් අර්තාපල් තම්බන වතුරට විනාකිරි බින්දු කිහිපයක් එකතු කරන්න.
- *අල පෙති සුදු පැහැයට බැද ගැනීමට අවශ්ය නම් අල පෙති කැපූ විගස සීනක්කාරම් මිශ්ර කළ අයිස් වතුරට දමා ඉන්පසු දිය බේරා තෙත මාත්තුකර බදින්න.
- * ළිප තැබූ හොද්දක් කැටි ගැසීම වළක්වා ගැනීමට ළිපෙන් බා ගත් පසු ද විනාඩියක් පමණ වත් හැඳිගාන්න.
- * දෙහි හා අමුමිරිස් අපි එකම උරයක අරගෙන ඒම සාමාන්ය දෙයක්. එහෙත් ඒවා එකට ගබඩා කිරීමෙන් අමුමිරිස් ඉක්මනින් නරක් වන නිසා දෙහිද නරක් වීම ඉක්මන් වේ. ඒ නිසා ඒවා වෙන වෙනම ගබඩා කරන්න.
- * හොදි ව්යාංජන තෙම්පරාදු කිරීමේ දී බී ලූනුවලට වඩා රතුª ලූනු එක්කිරීමෙන් වැඩි රසයක් ගෙන දේ.
- * උම්බලකඩ කුඩු කරගැනීම බොහෝ අපහසුය. ඒ ඒවායේ පවතින තද ගතිය නිසාය. ඔබට උම්බලකඩ පහසුවෙන් කුඩුකර ගැනීමට අවශ්ය නම් දිනක් පමණ කාලයක් අධි ශීතකරණයේ දමා පසුව පිටතට ගෙන කුඩු කරගන්න.
- * ශීතකරණයේ දමා තිබූ මස් ඉක්මනින් මෘදු කර ගැනීමට විනාකිරි හෝ පොල් වතුර මිශ්ර වතුරේ බහා තබන්න.
- * ලූනු සුද්ද කිරීමේදී ඇස්වලින් කඳුළු ගැලීම කාටත් ඇතිකරන්නේ අපහසුවක්. එය වළක්වා ගැනීමට නම් පළමුව ශීතකරණයේ තබා පසුව සුද්ද කරන්න. .
- * සලාද කොළ මැළ නොවී තබා ගැනීමට නම් එය රැගෙන ආ විගස කඩදාසි කොළවල ඔතා ශීතකරණයේ දමන්න.
- * බණ්ඩක්කා පිසීමට ගන්නා විට මෝරා ඇත්නම්, සියඹලා ටිකක් දවටා තෙලේ බැදගන්න. කූරු ගතිය අඩු වී යයි. .
- * බණ්ඩක්කා කබලේ නොබැද පිසින විට එහි සෙවල ස්වභාවය නැති කර ගැනීමට ගොරකා කැබැල්ලක් එක් කරන්න.
- * බැදුමට, සම්බෝලයට දෙහි ඇඹුල් දමන විට රේණු පිටින්ම දැමීමෙන් එහි රසය වැඩි වේ.
- * පොල්තෙල් බෝතලයට එඬරු තෙල් බිංදු කිහිපයක් දමා තැබීමෙන් එය මිදීමෙන් තොරව ශීත කාලයේදී තබාගත හැකියි.
- * කරවිල පිසීමේ දී තිත්ත අඩු කර ගැනීමට පළමුව පොල් වතුරෙන් තම්බා ගන්න.
- * බිත්තර ඔම්ලට් හදන විට එයට පාන්පිටි ස්වල්පයක් මිශ්ර කිරීමෙන් ඔම්ලට් එක හොඳට පිපේ.
- * කොස් වතුරේ දමා තැබීමෙන් ඉදීම වළක්වා ගත හැකියි.
- * කළු පහේ සාදා ගනිද්දී එයට සෝදා කුඩු කරගත් හාල් මිටක් එක්කර ගැනීමෙන් හොඳ රසයක් හා සුවඳක් ලබාගත හැකියි.
- * ලුණු ස්වල්පයක් මිශ්ර කළ සිසිල් ජලයේ තැළුණු තක්කාලි දමා රැයක් පුරා වසා තැබීමෙන් නැවත හොඳීන් සවි වේ.
පොතපත ඇසුරිනි
No comments:
Post a Comment